Sunday, 8 November 2015

NEW ZEALAND ~wISh I will be there One dAy.....


Here are few blogs that really helpful and informative....
and all the images here are from Google.
akuyangsengal

percikan kenangan-nz

kembarapoketnipis

kaki berangan Souvenirs from NZ 

Catatan Kembara 4 beranak

Breathtaking Edoras photograph...

Young Adventuress


Persediaan ke NZ-mamaayahaman


Taylormade NZ Itenaries

NZ PREPAID SIM CARD  


MILFORD SOUND
tHE gREEN dRAGON INN , hAMILTONwAIKATO

aOROKI mOUNT cOOK




LOTR -EDORAs

Leke Clear Water, Rangitata Valley
WANAKA-image by Liz Young adventuress
Gravel Road to Mount Sunday (credit to http://shoesyourpath.com/)

Gravel road on Journey to Edoras






Entering EDORAS from LOTR The Two Towers


"Busy" is of course relative and in New Zealand, even here in Auckland where we are always complaining about the traffic, it is nothing when compared with overseas - when I used to live up north I reckoned that a beach was busy if there was anyone else on it apart from myself!
(lonekaurilidge trip advisor)




TRAVELS THROUGH SOUTH ISLAND VIDEOS


cHRISTCHURCH TO lAKE TEKAPO

MILKYWAY TIMELAPSES OVER LAKE TEKAPO

QUEENSTOWN TO GLENORCHY  

GLENORCHY TO ISENGARD lOOKOUT (LOTR)

QUEENSTOWN--TE ANAU--MILFORD

Queenstown Luge

LAKE WANAKA

Middle Earth Scene from Hobbit

Drive scenery Through Hakatere Potts route









Highlights of Langkawi 2015-Beautiful Lush Green of Laman Padi

Langkawi memang sinonim dengan pantai-pantainya yang cantik..dan pulau-pulau yang indah.So, snorkelling dan island hopping adalah antara aktiviti-aktiviti yang wajib dilakukan bila anda menjejakkan kaki ke Permata Kedah ni..

Tapi,Langkawi juga terkenal dengan alam semulajadinya yang masih terpelihara.Being part of Kedah,which is the Rice Bowl of Malaysia (Negeri Jelapang Padi...awat lain terjemahannya?)...ada 1 tempat yang perlu anda masukkan dalam irtinerary lawatan anda ke Langkawi.Laman Padi..

Bosan?Cliché nak belajar Geografi (Ilmu Alam for 'old schoolers..wink!)?Tak semestinya..
Tumpang posing..

Saujana mata memandang..
Jom pi bendang?
Menikmati suasana damai..
Laman Padi ni terletak di Pantai Chenang,berhadapan dengan Hotel Mauritus Pelangi.Masa kami pusing-pusing nak cari entrance,kami tersasar dan terjumpa pintu masuk ke chalet-chalet belakang Laman Padi ni.Masih dalam kawasan Laman Padi yang luas tu (14.28 ekar).

Pemandangan yang sangat cantik..ala-ala kampong gitu..
 
 

 

 
Boleh berjalan-jalan di sekitar sawah padi,taman herba dan galeri atau muzium .Ada galeri yang show case sejarah penanaman padi beserta alat-alat yang digunakan untuk menanam padi.Boleh juga mengalami aktiviti-aktiviti persawahan (kalau nak),cuma bersedialah untuk berendam dalam lumpur (knee depth je) dan belajar cara-cara tanam padi.

Oleh kerana panas terik & kesuntukan masa,kami tak masuk dalam muzium tersebut.Kami perlu beredar untuk ke Tanjung Rhu pula..
Apa-apa pun...In a nutshell,Laman Padi is really awesome lah!

Double thumb ups from us!

Highlights of Langkawi 2015-Walking in Langkawi Skies!

Kami kembali ke Langkawi setelah....6-7 tahun?Our kids had metamorphosed into teenagers since then..
Trip sempena cuti sekolah 1st-5th Jun 2015-dibuat last minute..As other tourist (chewah..),we did what a tourist would do in Langkawi like visiting Pantai Chenang,naik cable car,jalan2 kat Dataran Lang,Langkawi Underwater World...to name a few.
Tapi..kita story pasal Skycab ..& Sky Bridge je ye?So,jom naik Skycab dulu..aka cable car.Nasib kami baik kerana kami tiba di Oriental Village pagi-pagi lagi.Jadi,tak perlu queue panjang di kaunter tiket..
Bayaran tiket RM35 untuk dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak.Kami ambil gondola yang biasa saje.Kalau sape2 yang ada lebih keberanian (and lebih kewangan) boleh try gondola kristal kaca (transparent all around) yang lebih happening.RM85/ pax.Uhuks!
Jangan pandang ke bawah..
Tenang saja...

Up up on the way..
Skycab akan berhenti di stesen tengah.Kalau rasa tak nak naik ke atas,boleh rehat-rehat kat pitstop ni..dan berfoto2 & pas tu  turun semula ke bawah dgn skycab.(Ye la..takkan menapak pulak)

View yang sangat cantik..




Worth for 'Kodak Moment"
Kami teruskan perjalanan...naik skycab seterusnya...menuju ke puncak.Yes!We are heading to Sky Bridge. Berdebar2 rasanya..
Sky Bridge view captured from cable car

Sungguh memukau



Setibanya di stesen terakhir,kena beli tiket untuk naik ke Sky Bridge.RM5 untuk dewasa & RM3 untuk kanak-kanak.

Kami bernasib baik kerana Sky bridge ini telah dibuka semula pada Febuari tahun ini setelah ditutup selama 20 bulan untuk kerja-kerja penyelenggaraan.

Untuk sampai ke jambatan ini,perlu berjalan melalui trek yang agak sukar (dalam 10-15 minit..turun dan naik).Rasanya,sebahagian kerja-kerja penyelenggaraan yang sedang dilakukan adalah untuk menaiktaraf trek ke jambatan ini gak..

Jambatan melengkung yg terpanjang di dunia...
660 m dari aras laut..
Standing on glass flooring..for nice view below
It's quite safe actually

Pembinaan jambatan ini dilakukan di 'darat',but the assembly of the bridge elements was done in the skies...with the help of helicopters.Cayalah..


Part of Tarutuo Island (Thailand) can be seen from here




Jambatan gantung ni ada 2 triangular platforms..sebagai pitstop.Photo opportunities are plentiful here
Pengalaman berada di atas awang-awangan (tanpa perlu hiking) sangat mengujakan.

Taklah sengeri yang diwar-warkan,walau pun Sky Bridge ni pernah dinobatkan antara the jaw dropping & scariest bridges in the world by TripAdvisor.

Lastly,jom layan video di bawah...final scene from Don;The Chase Begins Again (lakonan Shah Rukh Khan) to enjoy 360 degree view of Sky Bridge Langkawi...Layan..