Monday, 28 December 2015

Day 7 New Zealand-Milford-Dunedin-Part 1

Milford Sound Cruise

Pagi ni terasa sejuk sangat..menikam tulang..Alhamdulillah,sampai jugak ke Milford Sound Lodge malam tadi..setelah menempoh Homer Tunel..

Milford Sound ni sangat cantik..Masha Allah.Rudyard Kipling (Noble Prize Winner-a writer & a poet) pernah menggelar Milford Sound as 8th Wonder of The World.Jadi,apa dia main attractions / activities here?Apart from cruise..boleh jugak  flightseeing (nikmati Milford Sound dari helicopter),kayaking,trekking....or the most happening Underwater Observatory.Di Underwater Observatory ni...visitors akan diturunkan 10 m underwater ,di dalam viewing area yang berhawa dingin..dan dapat menyaksikan marine life secara live!Pergilah..kalau ada kesempatan masa ..dan kewangan..

Hari ni kami akan menaiki Milford Sound Cruise.It's a must-thing-to-do ..kalau korang mengembara ke South Island ni.Actually,most travellers akan datang ke Milford Sound as a day trip..Banyak juga touring agents yang menawarkan bus / coach trip (lunch inclusive) dari Queenstown atau Te Anau.Jadi, tak perlu bersusah payah drive sendiri jalan yang berliku-liku dan challenging.. Mujur kami menginap di Milford Sound Lodge ni..sebab cruise ni dekat sangat dari campsite ni..jadi kami tak perlu  terkejar-kejar untuk cruise.

Sekitar pics dari campsite...di kaki gunung..

We checked out early at 7.30 am


Breakfast today...Maggie goreng and franch fries..cukup untuk mengalas perut.





Ticket untuk menaiki cruise ni kami dah siap-siap book dari Malaysia lagi.Actually,banyak touring agents yang menawarkan package cruise ni..antaranya Jucy Cruise ,Real Journey,Southern Discoveries dan Go Orange.Even,Milford Sound Lodge yang kami stay ni pon ada package cruise.Tapi,kami ambik package dari Jucy Cruise..sebab most economical..
The tickets cost $55 /pax for adult & $15/pax for child (5-15 years old).

Cruise ni berbeza dari Bosphorus Cruise yang kami naiki di Istanbul..Di Istanbul,di kiri kanan cruise,nampak bangunan-bangunan cantik Asian part & European part of Istanbul.Milford Cruise pulak...?jom tengok
On the way to the jetty..


Piopiotahi..that's how Milford Sound called in Maori..he he..

Waiting for a cruise..
Sebelum boarding...
Breathtaking view..

Go Orange Boat...






Milford Sound is the wettest place in NZ..dan antara wettest place in the world too.Masa kami naik boat..cuaca baik..Dari atas deck..tepat jam 9.30 am,pelayaran bermula..






  • it is actually a fiord, rather than a sound. A river formed valley subsequently flooded by the sea is called a sound, however, Milford Sound was formed by the erosive effects of a glacier and is more correctly a fiord... 

How would you describe this?




Actually,kalau nasib baik boleh nampak bottlenose dolphins,penguins,furred seal & whale.Tapi.kami hanya dapat witnessed seals saja pada hari tu..Alhamdulillah..
Up close and personal with seals...in their own habitat...
Basking on the rocks..comel sangat!

Boat perlahan-lahan menghampiri nearby cascading waterfall..Suspen nih..

 











Then,came the highlight of the cruise....simbahan waterfall!
Perasan ala-ala simbahan Niagara Falls..
Degil..tak nak berganjak..walau dah basah kuyup!
Puas hati dapat main air..walaupun kesejukan..
Terima kasih Allah kerana diberi peluang menghayati keindahan ciptaanMu dan kami bersyukur..




Selesai pelayaran jam 11.30 pagi,kami bergerak ke Te Anau,meninggalkan memori di Milford Sound..

Sunday, 27 December 2015

Day 6 New Zealand-MOKE LAKE-MILFORD SOUND-PART 2


The VIIIth Wonder



QUEENSTOWN TO MILFORD SOUND

1420-left Queenstown ..to Te Anau
1740-Mobil Te Anau,isi minyak full
-Eglinton River
-Mackay Creek
1930-Mirror Lake
2030-Homer Tunnel
2130 Reached Milford Sound Lodge
Dinner

Assalamualaikum WBT....dan Alhamdulillah.....
Is a weekend....and I will continue from where we left........Lepas makan dan sempat shopping souvenirs sikit (bukannya ada duit sangat...)..kami pun bergerak perlahan lahan ke Te Anau...ada dalam 170km to go....we started around 14.20pm....dan mesti isi minyak di Te Anau...sebab takda lagi Petrol Station antara Te Anau dan Milford.....

Kami melalui Lake Wakatipu dan seperti biasa pemandangan The Remarkable yang mengasyikkan...Tapi disebabkan baru lepas makan....mengantuklah sedikit....tak banyak berhenti sangat...Perlu dingat kami mesti sampai Milford awal sebab tak mahulah lalu Homer Tunnel gelap gelap.....Cerita pasal Homer Tunnel ni memang ada thriller yang akan berlaku nanti......teruskan membaca....

Sampai Te Anau...kami isi minyak dan berhenti rehat sebentar....Solat dan light shopping sikit....
Dalam pukul 17.40pm kami pun bergerak perlahan lahan menuju Milford Sound. Walaupin jaraknya hanya 118km....perjalanan yang banyak corner dan berbukit bukau....dan yang pastinya berhenti di beberapa scenic  look out point....menyebabkan perjalanan paling minimum 2 jam....

Antara tempat yang kami berhenti ialah Eglington River....




Eglington River

Memang cantik Jalan Te Anau Ke Milford ni...Nasihat saya berikanlah masa yang banyak di sini...jika tak sempat pergi...masa balik.....banyak sungai sungai dan jeram jeram yang hebat hebat....cuma tempat nak parking je susah sikit sebab jalan terlalu sempit especially air terjun.....















Dalam 60km dari te Anau ada landmark menarik iaitu Mirror lake...Masa kami sampai...takda orang pun ...mungkin dah petang sangat...dan cuaca pun tak berapa elok....macam renyai renyai sedikit....

Mirror Lake



There...Mirror LAke
Ni lah wajah mirror lake yang sebenar...air tak berapa tenang masa ni....tapi nampaklah mirrornya...
Perjalanan di teruskan dan kami decided untuk tidak berhenti lagi walaupun kiri kanan banyak port port air terjun yang hebat....Semuanya sebab nak sampai ke Homer tunnel awal....
Akhirnya sampailah kami ke check point yang seterusnya iaitu Homer tunnel....19km lagi sebelum sampai Milford sound...jam menunjukkan pukul 8.20pm....


Homer tunnel didepan dan air air mengalir dari celah gunung yang membuatkan this area being called Fiordland.

The tunnel is just one of the many amazing features on the Milford Road (part of State Highway 94), one of the world's finest drives, which takes visitors from Te Anau to Milford Sound. 

Cutting under the Main Divide at the Homer Saddle, the tunnel stretches for 1270 metres through solid granite. Construction commenced in 1935, and after a long and extremely difficult period, the Homer Tunnel eventually opened in 1954. When first opened, the tunnel's road surface was single lane and entirely gravel, making it, at that time, the world's longest gravel lined tunnel.

The Homer Tunnel - picture courtesy Fear Tec



Gambar ni diambil dari wikipedia,,,,But the real picture is to follow....

Bila kami sampai...nampak tak signboard tu tulis...signal off  from 8pm till 6am..Stop here to activate light.






Punyalah panic seketika...tunnel ni dah lah panjang... 1270m,,,I pun turunlah mencari kalau ada button to press or phone to make a call...dengan temp freezing dekat 2 degree outside...berbekalkan sehelai sweater...hanya bertahan less than 2 minutes....Balik semula ke Motorhome dan put in another jacket together with my son trying to search for the magic button....hampeh....Tunggu sat.....
Suddenly adalah satu sedan dari depan muncul and I stopped them...An Indian tourist with family...I asked him how he activated the light...He said...nothing you could do after 8pm...So he advised me to drive very slowly and carefully...unless it is a bus there is still chance that you can negotiate another smaller vehicle.



Dengan berbekalkan doa kami pun bergeraklah dengan perlahan sambil berdoa....

Video ni memang kelakar sikitlah bila dengar balik...tapi the thrill will last forever...



 So next time kalau you all pergi ke Milford...jangan sampai lewat dari pukul 8 malam....hehehe

Ni lah sepatutnya ...ada lampu ada signal...boleh ambil gambar lagi...Gambar masa balik keesokannya...

Photo untuk kenangan....

Akhirnya sampailah kami ke Milford Lodge.....Sejuklah sangat...Kami dapat tempat depan sekali Power Site ...but one of our parking was parked by another car which irritated us.....The staff wanted to move us to other location...but I refused sebab kami dekat dengan toilet dan kitchen....then they arranged tempat Amir rightly infront of toilet....and the issue stopped there and settled.







 Pagi pagi esok kami kena bangun awal dan bersedia untuk the Milford Cruise......



So sebab sejuk sangat...takda banyak pun aktiviti sebelah malam...lepas dinner..kami pun beradu.....Jumpa lagi esok....