Monday, 19 December 2016

DAY 3 : 4th Dec-Pinnacle-Lancelin-Burns Beach

Alhamdulillah-Kita jumpa lagi.....

4th December 2016

Pinnacle

Hari ni kami akan check out dari City Water Perth. Malam tadi dah call Abdullah The Swan Taxi Driver  to come and pick us around 7,15am. True to his word....pukul 7am dia dah sampai...dan kami dah pack siap siap pagi tadi...lepas Suboh....drop key kat Counter dan bergerak ke Britz Perth di 471, Redcliffe, Great eastern Highway dalam 12km dari situ......

Ni lah Abdullah, Iraqis yang dah menetap di sini selama 20 tahun ada Master in Bio Medical from WACA


Abdullah tak buka meter, understandably because outside his shift duty...kalau ikut Swan taxi calculator utk 4 org...rate should be dalam Aud 22...He charged us Aud30...fair enough.....Big taxi with 6 people...(kita kena ada Swan taxi calculator utk estimate rate) boleh google dan download,,,,

Sampai dalam pukul 7.30am...as usual we were the 1st one...bcoz urusan registration and briefing will take about 45-60mins....so sebab tak mahu que panjang dan nak gerak awal ke Lancellin....kami pastikan we are among the 1st one...macam dekat Christchurch New Zealand dulu.....dapat jimat masa....

IF0 9VJ
Lobby menunggu yang selesa

Relax kejap
The whole process of completion of the form and digital signing through Ipad took us about 15mins...Lepas tu brother tu gave me a bunch of key of my RV...suruh kami pergi check and get use with the vehicle dulu ...later on some one will entertain us....
Cepat je berurusan dengan mamat ni

Sebab ni dah kali ke dua...kami takda masalah sangat dengan Motorhome ni....Britz Frontier...6th Berth...Lebih besar interior compare to Maui ( River Platinium kami masa kat NZ last year)...Set up pun different...sitting area ada tengah dan belakang...sangat selesa....

KEADAAN DALAM BRITZ FRONTIER


Bahagian atas ni sangat luas 3 orang boleh tidur 


Tempat duduk ni akan jadi katil waktu nak tidur
Lcd DVD player dan function panels

Dapur gas + hot pla


Ruang menyimpan baju dan alatan..





Everything ok except kunci untuk StorageToilet Cassette jammed. Technician try very hard sampai buka semua screw umtuk fix it but finally dia kata tak boleh replace sekarang...tunggu order...but they said shouldnt be a problem...nobody will try to steal the toilet cassette...so I pun tak kisah sangat...seba it took us about 45min to settle the issue...Akhirnya dalam 9.10am dengan lafaz Bismillahirrhamnairrahim kami pun bergerak.......

Alhamdulillah Engine Mercedez ni smooth macam dulu juga...dan handling pun superb....we set up our GPS to Lancellin (dalam 120km kot) dan another 75km to Pinnacle.

Our plan for today is to go to Pinnacle(dalam 200km)...kami sampai dalam pukul 13.00..spent there for 1 hour than bergerak pukul 2 ke lancellin dan sampai Lancellin pukul 3pm... untuk SandBoarding...sebelum gerak ke Jondulop dan check in to Burn Beach Sunset Village....That is our plan....Makan?...Sepatutnya kena stop untuk beli grocceries tadi...tapi sebab dekat highway tak jumpa satu pun dan nak kejar masa untuk dua dua tempat kami makan biscuits je dulu utk hari ni...

Jalan kat Australia ni lurus je macam pembaris...dan ikut speed limit je 100 atau 110km/hr...Midway kami sampai Lancellin dulu...so singgah sekejap beli air/ toilet break dan isi minyak....So ada jumpa satu family melayu baru habis BerSand Boarding...kami nak main kemudian sebab lepas main nanti boleh terus mandi kat campsite...otherwise tak selesa nanti  pergi Pinnacle dengan pakaian berpasir....

Alhamdulillah...perjalanan ke Pinnacle senang je...kiri kanan along the highway akan nampak typical Wild Flower of Western Australia dan half desert in certain area....Nak berhenti susah sebab side table dia very narrow...Sampai Pinnacle we were greeted by a very friendly lady dekat Guard Post dan untuk satu van kami kena charge Aud12....Untuk Motorhome kena Parking tempat yang disediakan dan lepas tu bolehlah jalan ikut track yang dah disediakan....

Pinnacle13-14.00pm








Selepas tu drive back to lancellin...dalam 50 min dan sampai lebih kurang pukul 15.00...
Sebelum pergi ke Sand Dune kami sewa 2 Sand Board dari satu kedai kat situ...Aud 15/p utk 2jam with deposit . Seronok tengok mereka main Sand Boarding ni....Ada juga pengunjung yang test Extreme 4 Wheel drive kat sini........







Dalam pukul 4.45pm kami pun terpaksa tamatkan aktiviti ni walaupun secara paksa rela dan bergerak balik ke Campsite(Burn Beach)....dalam 100km....Kalau tak takut sampai malam nanti..
On the way my wife made a phone call to Burn Beach Sunset Village Manager to inform them on our late arrival....Uncle tu dah prepare key on our Ensuite power site No 49 and said dia datang esok pagi je....ok thanks.....

Sampai sahaja dalam pukul 6pm...senang sahaja cari tempat kami...dah ada kunci kat pintu toilet , lepas plug in power point./ switch on LPG gas...kami pun berehat.dan solat.......Lepas tu.sempatlah  turun bawah ke Beach...Betul ke ni Burn Beach Sunset Village atau indah khabar dari rupa?????


Magnificent sunset 




Malam kami makan special kat sini......Menu dari Malaysia je....sebab belum sempat buat shopping groccery...Insya Allah...esok banyak masa....No rushing....


Our campsite dengan separate toilet-Ensuite




Oklah...hari pertama ni memang jauh travel exceeding 400km.( to and fro)..Sebenarnya Pinnacle dan Lancellin ni tak masuk itinerary at the beginning...sebab dah ke North sikit tapi I selitkan sebab macam rugi pulak kalau tak pergi...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik.....

So what Next.....

3 comments:

  1. Tumpang tanya, motorhome dan campsite tu booking dari awal ka?

    ReplyDelete
  2. Ya..kami book dari Msia.3 bulan sebelum pergi..

    ReplyDelete